Fidye Yazılımlarının 6 Korkutucu Yüzü

Yılın bu zamanları heyecan doludur ancak hiçbiri online tehdit fidye yazılımları kadar korkutucu değildir. Fidye yazılımları pek çok formatta karşımıza çıksa da, genel olarak bilgisayardaki dosyalarınızı şifreleyerek para ödemediğiniz sürece rehin tutulması anlamına geliyor.

Sadece 2016 yılının ilk yarısında fidye yazılımı ailesinde yüzde 172’lik bir artış oldu. Trend Micro olarak 100 milyonu aşkın fidye yazılımı saldırısı engelledik. İşte bu korkutucu fidye yazılımlarından önce çıkanları sizler için sıraladık.

1. JIGSAW

Testere filminden esinlenmiştir. Billy virüs bulaşan kullanıcıları para ödemeleri için uyarır. Saldırganlar fidye ödenene kadar dosyaları siliyor.

jigsaw-ransom-note1

2. CERBER

DİKKAT DİKKAT: DOKÜMANLARINIZ, FOTOĞRAFLARINIZ VE DİĞER DOSYALARINIZ ŞİFRELENDİ. Cerber’in çeşitli sürümleri var. En korkutucu olan orijinal sürümünde kurbanlar bu şekilde uyarılıyor.

Cerber-Figure

 

3. MICROP

Bu fidye yazılımı kurbanlarıyla ödemeyi nasıl yapacaklarını bildikleri konusunda dalga geçiyor. Ek olarak maskeli resim, 29.000$’lık fidye bedeli kadar ürkütücü.

mircop-note

4. Crysis

Bu aile 185 dosya türünü şifreleyebiliyor ve yedekleri silerek kurbanları para ödemek dışında bir seçenek kalmayacak duruma getiriyor. Uzaktan masaüstü erişimi protokollerini kullanan bu sistem kullanıcı haklarını artırarak en değerli dosyaları şifreliyor ve şirketleri ödeme yapmak zorunda bırakıyor.

Crysis2

5. CryLocker

CryLocker kurbanlarının duygularıyla oynuyor. Şifrelenen dosyaların uzantısı .CRY olarak değiştiriliyor ve kurbanlar ya mutluluklarını satın almak ya da kaderlerine ağlamak zorunda bırakılıyor.

crylocker

6. Stampado

Bu açılan pencere siz notu okuyana kadar çok sevimli gözüküyor. Her altı saatte bir rastgele dosya siliniyor. 96 saat sonra ise şifre çözme anahtarı tamamen yok oluyor. Bu kötü adamlar kurbanlarının hemen ödeme yapmasını istiyor.

stampado_ransomnote

Çözümler ve Etkiyi Azaltma

Yedek almak fidye yazılımlarına karşı hala en etkin yöntem. 3-2-1 kuralını unutmayın. İki farklı cihazda 3 kopya saklayın ve bir tane de farklı bir lokasyonda.

Trend Micro ayrıca kullanıcıları ve kurumları her türlü yönden korumak için (ağ geçidi, uç nokta, ağlar ve sunucular) çözümler sunuyor.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.