Heartbleed Güvenlik Açığı Midenizi Ekşitmesin

Güncel haberlerde pek çok insanın endişe duyduğu yeni bir güvenlik konusu var. “Heartbleed” isimli bu güvenlik açığının  özellikle ne olduğu ve ne yapılması gerektiği ile ilgili ciddi bir kafa karışıklığı mevcut. Neler olduğunu anlamanız ve panik yapmamanız için bazı soru ve cevaplar hazırladık:
Heartbleed güvenlik açığı nedir?
Heartbleed güvenlik açığı, internet üzerinde bilgilerin korunmasını sağlayan SSL teknolojisini etkileyen bir problem. Pek çoğunuz online alışveriş yaparken veya bir siteye hassas bilgiler girerken bilgilerinizin korunduğunu gösteren bir “kilit” sembolü görmüşsünüzdür.
SSL ile ilgili sorun nedir?
Buradaki problem SSL kullanan bazı websitelerini etkileyen bir güvenlik açığı. Bu güvenlik açığı nedeniyle birileri SSL ile korunan bilgilere erişebilir.
Benim için bu ne anlama geliyor?
Bunun anlamı şu ki; SSL ile korunduğunu düşündüğünüz bilgiler düşündüğünüz kadar güvende olmayabilir. Yani şifreleriniz, kredi kartı bilgileriniz veya diğer kişisel bilgileriniz gibi hassas bilgiler bilginiz dışında birilerinin eline geçebilir.
Nasıl düzeltirim?
Siz düzeltemezsiniz. Bu vakada sorun sizin bilgisayarınızda veya cihazlarınızda değil. Bunu SSL kullanan web sitelerinin kendi taraflarında düzeltmeleri gerekiyor.
Bir sitenin böyle bir sorunu olduğunu anlayabilir miyim?
Maalesef hayır. Bu durumdan ancak o siteyi yöneten kişiler haberdar olabilirler.
Kendimi korumak için yapabileceğim bir şey var mı?
Bu özel vakada kendinizi koruyamazsınız ancak olası etkilerine karşı şu önlemleri alabilirsiniz:
• Tüm sistemlerinizde güvenlik yazılımlarının güncel olduğundan emin olun
• Online hesaplarınız ve finansal hesaplarınızdaki her türlü şüpheli durumu gözlemleyin.
• Şifrenizi değiştirmenizi tavsiye eden sitelerde hemen şifrenizi değiştirin
Bu konuda bilmem gereken başka bir şey var mı?
Bu yeni bir durum ve böyle durumlarda her zaman çok fazla kafa karıştırıcı bilgiler olacaktır. Önemli olan panik yapmadan önerdiğimiz adımları izlemek ve durumu düzeltmeleri için ilgili kişileri beklemektir. Onlardan gelecek ek yönlendirmeleri de izlemeyi unutmayın.
Bu konuda düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümüne veya Twitter hesabımıza yazabilirsiniz. @trendmicrotr

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.