İnternetten alışveriş yaparken gizliliğinizin ve güvenliğinizin korunması

İnternetten alışveriş, modern teknolojinin bize sağladığı en büyük kolaylıklardan biri. Kalabalık mekanlarda dolaşmayı veya uzun kuyruklarda beklemeyi sevmeyenler için, alışveriş merkezlerine ve diğer mekanlara en iyi alternatif. Ayrıca son yıllarda, mobil ödeme çözümleri yoluyla çok daha kolay hale geldi. Ancak, evinizin rahatlığında ucuz fırsatlar için tek tuşla alışverişin tadını çıkarırken, alışveriş hesaplarınız ve finansal işlemleriniz tehlike altında olabilir. E-ticaretin yapısı gereği, sahte bir satıcıyla karşı karşıya geldiğinizi anlamak da zor olabilir.

Çevrimiçi tüketici, çevrimiçi işlemler söz konusu olduğunda risklerin farkında olmalıdır. Hepimiz kredi kartı bilgilerimizi güvende olduğundan emin olmak isteriz. Ancak düşünmemiz gereken tek gizlilik kaygısı bununla sınırlı değil…

Veri ihlalleri, hacker saldırıları ve kimlik hırsızlığı olayları yaygınlaştığına göre, çevrimiçi alışveriş yapan kişiler gizliliklerini tehdit edebilecek muhtemel saldırılara karşı kendilerini korumalı. Bir kullanıcının gizliliğini ele geçirmek için kullanılabilecek çeşitli yöntemler vardır ve farkında olmayan bir kullanıcı, er ya da geç, kimlik avı, çevrimiçi dolandırıcılık, spam, İnternet dolandırıcılığı ve kötü niyetli URL’ler gibi tehditlerle karşı karşıya kalabilir.

Aşağıda, internetten alışveriş yaparken gizliliğinizin ve güvenliğinizin korunması hakkında genel ipuçları verilmektedir:

URL’leri tekrar kontrol edin – Favori alışveriş sitenizin ödeme sayfasını önceden favorilerinize eklemediyseniz, sitenin ismini yazarak girmeyi adet edinin. Siber suçlular ödeme sayfalarını ve uygulamalarını kolayca sahte olanlarla değiştirebileceğinden URL’yi iki kez kontrol edin. Bir sitenin güvenli olup olmadığını öğrenmenin bir yolu da, güvenlik kilidi göstergesini (HTTP yerine HTTPS) kontrol etmektir. HTTPS, güvenli bir erişim anlamına gelir.

Resmi bir çevrimiçi alışveriş uygulaması kullanın – Mobil alışveriş yapmayı seviyorsanız, resmi çevrimiçi alışveriş uygulamasını kullandığınızdan emin olun ve güvenli işlemler için üçüncü parti uygulamaları engelleyin.

Her zaman güçlü ve güvenli şifreler kullanın – Saldırganlar, bankacılık ve sosyal hesaplarınız da dahil olmak üzere çevrimiçi hesaplara kolayca erişebilirler. Bu hesaplar hassas ve kişisel bilgiler içerdiğinden, tüm cihazlarda eşsiz, zor ve anlaşılmaz şifreler kullanmanız ve bunları düzenli olarak değiştirmeniz önemlidir.

Güvenli bir ağ kullanın – Ödemeler için mobil cihazınızı kullanıyorsanız, resmi ödeme uygulamasını kullandığınızdan, güvenli ve özel bir ağa eriştiğinizden emin olun.

Tıklamadan önce düşünün – Çevrimiçi olarak dolandırılmış olmak, gizliliğinizin tamamen istismar edilmesine neden olabilir. Bilmediğiniz yazılar, mesajlar veya reklamları tıklamadan önce iki kez düşünün ve şüpheli görünümlü tekliflerden uzak durun. Muhtemelen sizi kimlik avı sitelerine yönlendirmek için yem olarak kullanılıyorlardır. Sosyal medya mesajlarına güvenmek yerine resmi sitelere bakın.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.