Sevgilinize Hediye Alırken Siber Saldırganların Hedefi Olmayın

Sevgililer Günü yaklaşırken markaların online alışverişte uyguladığı sayısız kampanya ve
promosyon, tüketicileri cezbediyor ve bu kanallara çekiyor. Trend Micro, online alışverişlerde siber saldırılara maruz kalmak istemeyen tüketicileri daha dikkatli olmaları için uyarıyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüketiciler giderek daha fazla online alışverişe yöneliyor. Bunun farkına varan işletmeler de satışlarını artırmak için sosyal medyada avantajlı promosyon ve kampanyalar düzenliyor ve tüketicileri bilgilendirmek amacıyla çeşitli kanallardan iletişime geçiyor. Bu kanallar arasında özellikle e-postalar ve bilgilendirme mesajları ön plana çıkıyor. Ne yazık ki siber suçlular da sosyal medyadaki bu potansiyeli keşfettiklerinden tüketicileri kandıracak sahte internet siteleri ya da sosyal medya hesapları oluşturuyor. Ayrıca gerçekmiş gibi görünen e-postalar hazırlayarak tüketicileri sahte sitelere yönlendirebiliyor ya da onay mesajları ile kişisel verilerine erişebiliyor. Sağladığı kolaylıklar nedeniyle harcamalarını mobil ve akıllı cihazlar ile yapan ve fırsatları kaçırmak istemeyen tüketiciler, tüm bu saldırılara hazırlıksız yakalanabiliyor.

Siber güvenlik çözümlerinin global lideri Trend Micro, tüketicilerin kimlik bilgilerini korumaları ve güvenli alışveriş yapmaları için bu dönemde artan tehditleri ve alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

  • Araştırma ve alışveriş yaparken dikkatli olun. Bilinmeyen kaynaklardan gelen reklamlardan, e-postalardan, promosyonlardan ve linklerden uzak durun. Favori listenize eklediğiniz ve sıklıkla ziyaret ettiğiniz sitelerden alışveriş yapın. Çünkü arama motorları bile sizi zararlı alışveriş sitelerine yönlendirebilir.
  • Şirketi ya da kurumun çağrı merkezlerini arayarak e-posta yoluyla bir talepleri olup olmadığını, doğrulama isteyip istemediklerini veya bahsedildiği gibi bir promosyonlarının olup olmadığını öğrenin. Şirket ismi kullanılarak yapılan kişisel bilgilerinizi isteyen aramalardan uzak durun. Yasal kurumlar hiçbir şekilde arayarak ya da e-posta yoluyla şifre veya kişisel bilgileri istemez.
  • Güvenli alışveriş için bilinen marka ve şirketlerin uygulamalarını indirin.
  • Online alışveriş yapmadan önce akıllı cihazlar, TV, oyun konsolları ve yönlendiriciler (router) gibi tüm IoT (Nesnelerin İnterneti) ve mobil cihazların güvenlik özelliklerini çalışır hale getirin. Özellikle önceden tanımlanmış şifre ile birlikte gelen cihazların şifrelerini değiştirin. Güncellemeleri ertelemeden yükleyin. Ek güvenlik için güvenlik duvarı yazılımı yükleyin ya da VPN (sanal özel ağ) kullanın.
  • Ödeme sırasında kart bilgilerinin üçüncü şahıslarla paylaşılmasını engelleyen PayGuard gibi güvenlik araçlarını ya da sanal kredi kartlarını kullanın. Trend Micro Security 2019 yüklendiğinde PayGuard, otomatik olarak kullanılan tarayıcıya yönlendiren bir kısayolu masaüstünde oluşturuyor. Bunun ardından da bankacılık ve alışveriş için gereken güvenlik adımları işler hale geliyor.
  • Sosyal medya hesaplarınızda paylaştığınız bilgileri iyi yönetin. Yüklediğiniz sosyal medya uygulamalarında ve ziyaret ettiğiniz sitelerde, verdiğiniz konum ve iletişim izinlerine dikkat edin.
  • Sosyal medya üzerinden herhangi bir işlem yapmadan ya da bilgi vermeden önce markaların ve şirketlerin isimlerinin yanındaki mavi onay işareti gibi doğrulama işaretlerini kontrol edin. Ayrıca SSL (Güvenli Yuva Katmanı) sertifikalı olduğunu gösteren kilit işaretine dikkat edin. Pek çok sosyal medya platformu, tüketicilerini korumak amacıyla bu tür işaretlere sahip. Ayrıca ziyaret ettiğiniz sitelerin adreslerinin doğruluğundan, sosyal medyadan gelen reklamların doğru adrese gittiğinden emin olun.
  • Çok daha fazla güvenlik kuralına sahip olan, gelişmiş ve düzenlemelerle uyumlu ödeme sistemleri kullanın. Bu yeni teknolojiler hem şirketleri hem de tüketicileri koruyacak ek güvenlik katmanlarına sahiptir.
  • Kullandığınız cihazlara bir güvenlik çözümü yükleyin. Bu tür güvenlik yazılımları zararlı reklamları, e-postaları ve siteleri inceleyerek engelleyebilir, böylece virüs bulaşma riskini azaltabilir. Trend Micro Maximum Security ile PC, Mac, iOS ve Android fark etmeksizin 10 cihaza kadar üst düzey koruma sağlayabilirsiniz. Bunun yanında PayGuard ile tüm finansal işlemlerinizin güvenliği sağlanırken fidye yazılımlara ve kişisel bilgi hırsızlığına karşı da korunursunuz.
  • Güncellenmiş güvenlik özelliklerine sahip tarayıcılar kullanın ve yazılım şirketlerinin önerdiği yamaları düzenli olarak indirin.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.