Windows XP için Destek Bitiyor – Görürseniz, Söyleyin.

XP_EndOfDaysGraphic_FinalÖnümüzdeki hafta Windows XP uzun ve başarılı hayatının sonuna varacak. Windows XP, tarih kitaplarında en başarılı Windows sürümü olarak yerini alacaktır.

Ancak tıpkı her güzel şey gibi bilgisayar işletim sistemlerinin de bir gün sonu gelir.

8 Nisan 2014 tarihinden sonra Microsoft tarafından Windows XP için güvenlik güncellemesi yayınlanmayacak. Bu noktada Windows XP zararlı yazılımlar ve siber suçlar açısından Internet üzerindeki en savunmasız hedef haline gelecek.

Eğer Smart Protection Network verilerimiz kullanımdaki bilgisayarların %32’sinin HALA Windows XP ile çalıştığını göstermeseydi bu çok büyük bir problem olmazdı. Yani bilgisayarların %30’dan fazlası zararlı yazılımlar ve siber suçlar açısından büyük bir hedef haline gelecek.

Dünya bugüne kadar böylesi bir durumla hiç karşılaşmadı. Daha önce de Windows sürümleri için destek sonlandırıldı ancak hiç biri bu kadar yaygın kullanılmıyordu.

Internet üzerindeki çok fazla miktarda sistem savunmasız bir hedef haline gelecek ve bu sadece o sistemleri değil herkesi etkileyecek bir durum oluşturacak. Örneğin bu sistemler botnetlerin bir parçası olarak kendi sahiplerinden çok diğer sistemlere zarar verecekler.

Bunun anlamı şu; bir hafta kadar sonra çok büyük miktarda Windows XP bilgisayarın Internet üzerindeki herkes için bir tehdit haline geldiğini göreceğiz.

Bu çok sıra dışı bir durum.

Sıra dışı zamanlar sıra dışı önlemler gerektirir ve eğer konu güvenlik ile ilgili ise yapılması gerekir.

Genellikle birisinin kişisel işleri ve seçimleri için hangi işletim sistemini kullandığı sorusunu önemsemeyiz. Ve genellikle bu geçerli bir bakış açısıdır.

Ancak Windows XP vakasında, bu işletim sistemini kullanan kişiler kendilerinden çok başkalarına zarar verme potansiyelli taşıyorlar ve bu nedenle konu kişisel işler veya seçimler olmaktan öteye geçiyor. Tıpkı halk sağlığını ilgilendiren krizlerde olduğu gibi toplumun iyiliği için farklı ve yeni kurallar uygulanması gerekebilir.

İşte bu nedenle Windows XP için destek sona erdiğinde neler olacağını ve kullanıcıların neler yapması gerektiğini anlatan bir broşür hazırladık. Eğer Windows XP kullanan birisine rastlarsanız kendisini koruması ve tabi interneti koruması için yapması gerekenlerde kendisine yardımcı olmak için bu broşürü kullanabilirsiniz. Aileniz, arkadaşlarınız veya iş çevreniz, nerede olursa olsun Windows XP kullanan birini gördüğünüzde riskleri anlaması konusunda kendisine yardımcı olmak için bu broşürü kullanacağınızı ümit ediyoruz.
XP_EndOfDaysGraphic_Final

Büyütmek ve basmak için tıklayın.

Bunu yapmak sadece kamu hizmeti değil. Eğer doktorun muayenehanesinde Windows XP kullanıldığını görürseniz bilmelisiniz ki kişisel ve tıbbı bilgileriniz risk altındadır. Yani bu problem gelecekte kolayca sizin probleminiz haline gelebilir.

Genellikle Internet güvenliğini “başka insanların” dikkat etmesi gereken bir şey olarak düşünürüz. Ve genellikle büyük bir kısmı ile profesyoneller ilgilenir. Ancak hepimiz internetin bir parçasıyız ve bu nedenle interneti temiz tutmak için sadece kendimize değil diğerlerine karşı da sorumluluklarımız var. Bu sıra dışı zamanlarda farklı bir şey yapmak önemli. Windows XP için 8 Nisan 2014 sonrasında riskler başlıyor. Görürseniz, söyleyin.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.