2011’in üçüncü çeyreği boyunca tehditlerin oluştuğu platformlarda büyük değişiklikler gözlendi. Her şeyden önce kullanıcıların en fazla ilgilendiği yazılımları üreten Microsoft, tehdit riski tahtını Google’a devretti. Gün geçtikçe daha fazla kullanıcıya ulaşan Google’ın tarayıcısı Chrome’da bulunan açıkların artması bu değişikliğin en önemli sebeplerinden biri oldu.
Oracle 63 açıkla listenin ikinci sırasında yer aldı. Microsoft 58 açık ile üçüncü sıraya kadar inmeyi başardı.
Bunun yanında, genelde en fazla istenmeyen mesaj gönderen ülkeler sıralamasında ilk basamakta yer alan ABD yerini Hindistan ve Güney Kore’ye bıraktı. Güney Kore geçtiğimiz günlerde istenmeyen mesajların önüne geçmek için ülkedeki 25 portu engelleyeceğini açıklamıştı.
Saldırganların hedefleri değişti
Trend Micro tehdit araştırmacıları da siber suçluların hedeflerindeki değişimi gözler önüne seriyor. Saldırılar mümkün olduğunca fazla kullanıcıyı etkilemek yerine doğrudan büyük bir şirket ya da ülkeyi hedefliyor. Trend Micro araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmalarda saldırıların arkasında kalabalık grupların olduğu ortaya çıkıyor.
Mobil cihazlar ve sosyal ağlar gibi bilinen ortamlara karşı saldırılar devam ediyor. Android cihazları tehdit eden DreamDroidLight gibi saldırılar artarken, Facebook ve Google+ üzerinden aldatıcı ve zrarlı dosyalar kullanıcıları tehdit ediyor.
Saldırıların daha çok tatil günlerinde gerçekleştiği görülüyor. Saldırganların spesifik alanlarda, mobil cihazlarda ve sosyal ağlarda saldırılarını artırması bekleniyor.
Daha fazla bilgi için http://us.trendmicro.com/imperia/md/content/us/trendwatch/researchandanalysis/3q_2011_threat_roundup.pdf adresini (İngilizce) kullanabilirsiniz.