Bir meslek olarak, hata buluculuk

Yazılım sektöründe çalışmak için çok iyi bir zaman olduğundan hiç şüphe yok. Uygulama dükkanlarının açılmasıyla yüz binlerce uygulama, kısa diyebileceğimiz bir sürede piyasaya çıktı ve ihtiyaç hiç azalmıyor. Microsoft ve BlackBerry’nin de pazara girmesiyle, Android ve Apple dükkanlarının yanına, taze pazarlar eklendi ve treni daha önce kaçıranlar, şimdi yeni platformlarda yazılım üretiyor, var olan uygulamalar da yeni platformlara geçiyor. 

Bu uygulama ve platform bolluğu, güvenlik konusunu da gündeme daha fazla taşıyor. Mobil cihazların daha kolay çalınabilmesi ya da unutulabilmesinin yanında, kullanıcıları da yılların PC kurtlarının yanında daha acemi.

Firmalar güvenlik açıkları konusunda ellerinden geleni yapsalar da, hiç beklemedikleri bir yerden vurulmaları, yazılım işinin doğasında var. Bu sebeple her yıl, ‘açığımızı bulana ödül’ fikirli uygulamaların ortaya çıktığını görüyoruz. Üstelik ödüller de artıyor. ‘Açığımızı buluna ödül’ fikri, özünde çok mantıklı zira firmaların kendi açıklarını kendilerini bulması, kısıtlı kaynaklar ile ideal bir hızda ilerleyemiyor. Ama bu sürece halkı dahil ederseniz, hem daha çok kişiye test imkanı sağlar  hem de firmanızda kimsenin aklına gelmeyen bakış açıları ile yazılımınızı sınayabilirsiniz.

İşin ucuna ödül koyduğunuzda, normalde buna vakit ayırmayacak yazılımcıların da ilgisini çekmeyi başarıyorsunuz. Sonuç olarak mutlaka bir açık yakalanıyor ve piyasaya çıkmadan önüne geçiliyor.

Güvenlik konusunda kendini geliştirmek isteyenler için güzel bir iş fırsatı bile olabilecek kadar çok ödüllü hata avı uygulaması görüyoruz. Sadece birini kazanarak, birçok insanın yıllık kazancını tek seferde kazanmanız mümkün.

Bu durum ayrıca, bir konuda uzmanlaşmanın önemini de vurguluyor. Yazılımı üretmeseniz bile, test edip sınırlarını zorlayarak yine gelir elde edebiliyorsunuz.  Yazılım konusunda ilerlemeyi düşünen gençlere sık yapılan bir tavsiye, mobil uygulama yazımı. Ancak yazılım güvenliği gibi  sonu kolay kolay gelmeyecek  bir alana yönlendirme yapmak da küresel ihtiyaç fazlalığını ve uzman azlığını düşününce, yine çok mantıklı bir tercih.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.