Bu durum, gençler hatta internet trafiği üzerindeki demografik hareketleri takip eden profesyoneller için bir haber değeri taşımayabilir ama genç insanlar her geçen gün daha fazla oranda sosyal ağ sitelerinde zaman geçiriyor. Ki bu tür platformları çoğunlukla ebeveynler ya da öğretmenler tarafından bilinmiyor.
Üzerine çalıştığım 10 ülkeye baktığım zaman Facebook, gençler tarafından ziyaret edilen sosyal ağ siteleri arasında liste başı olduğunu söyleyebilirim. Bunun bir istisnası Japonya’da favori olan Mixi. Fakat özellikle gençlerin çevrimiçi oldukları zamanlara dikkat etmekte fayda var.
Her yıl çok sayıda çocuğun 13’üne basmasıyla birlikte ki bu çoğu sosyal ağ sitesini kullanmak için gerekli minimum yaş, bir gün Facebook ve Myspace yerini daha farklı, daha ilginç sitelere bırakacak.
comScore’dan alınan verilere göre, gençler için tasarlanan en popüler sitelerden bazıları haber başlıkları barındırmıyor. İzleyicileri daha az sayıda olsa da, daha tanınan sitelere göre bu siteler büyüyorlar ve daha cazip hale geliyorlar.
Myyearbook Facebook ve Myspace gibi görünüyor. Kullanıcılar bir profil tasarlıyor, fotoğraf yüklüyor ve istedikleri ölçüde profil bilgisi paylaşıyorlar (Default ayarlar gizliliği en yüksek seviyede korumaya göre yapılandırılmamış, çocukların kendi ayarlarını yapması gerekiyor). Bununla birlikte myyearbook.com çocukları farklı yöntemlerle birbirleriyle iletişim kurmaları için cesaretlendiriyor ve yeni yöntemler sunuyor:
- Sosyal yardımlar – Kullanıcılar çeşitli sosyal yardımları destekleyebiliyor. Bu platformlarda gerçek para kullanılıyor ve bu para üçüncü dünya ülkelerindeki açlıkla mücadele çalışmalarından kanser araştırmalarına pek çok amacı desteklemek için kullanılabiliyor.
- Savaşlar – Bu uygulama, çocuklar arasında gerçekleşen yarışmada kullanıcıları (fotoğraf ya da video kullanarak) kimin daha iyi göründüğü, kimin en hoş gözlere sahip olduğu, kimin en garip olduğu gibi konularda birbirlerine meydan okumak için cesaretlendiriyor. Topluluk kazananları belirlemek için oy kullanıyor.
Myyearbook.com’un, özellikle gençler arasında gelişmesi dikkatimi çekti. Pek çok ülkede sitede ziyaret başına harcanan zaman, Facebook gibi sitelerde harcanan süreyi yaklaşmış hatta bu süreyi geçmiş (ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Hindistan’da) durumda. Bir ebeveyn (ve eskiden genç olmuş biri) olarak, bu sitenin pek çok gencin zamanını nasıl işgal ettiğini anlayabiliyorum. Savaşlar onların geçerli olma ya da kabul edilme ihtiyacını karşılıyor; onlara öz güdümlü forma sahip bir reality şovda saatler süren eğlence sunuyor. Kötü yanı mı? Savaşlar çabucak kaba, hoş olmayan bir forma dönüşebiliyor (eğer kurbansanız). Diğer yandan Amaçlar ise çocuklara dünya için iyi bir şey yapmak adına çocukları olumlu yönde etkiliyor.
IMVU size sanal dünyada başkalarıyla tanışıp etkileşime geçmek için bir avatar yaratma olanağı veriyor. Sitede18-24 yaş aralığında kullanıcıların hedeflendiği vurgulanıyor, fakat servis kuralları sizin 13 yaşından büyük olmanızı gerektiriyor. Pek çok sitede olduğu gibi bu kuralı uygulamak çok mümkün değil. Ben uydurma bir doğum tarihi yazdım ve ondan sonra sitede istediğim gibi yoluma devam ettim. En yeni comScore verileri, 12-17 yaş arasındaki 1,4 milyon çocuğun bir ayda bu siteyi ziyaret ettiğini söylüyor.
Çocuklar için bu siteler yetişkin bir dünyanın kapılarını açıyor. Sitedeki avatarlar giyimleri ve duruşlarıyla anlamlı tavırlar içerisindeler. Çocukların ve ebeveynlerin siteyi nasıl oyladıklarını görmek için Common Sense Media ratinglerini kontrol ettim. Çoğunluk kritikti. Çocukların ilk başta eğlenceli bulduklarını, fakat başkalarının gerçek fotoğraflarını ya da buluşmayı talep etikleri zaman bunun o kadar eğlenceli olmadığını söyledikleri zaman şaşırdım. Çoğu, sitenin farklı odalarında üyelerin sanal olarak seks yapmaya ya da uyuşturucu kullanmaya cesaretlendirildikleri yönünde yorum yapıyorlar.
Meez çocuklara, özellikle “roomz” uygulamasını ziyaret edip oyun oynamaları için, avatarlar yaratmalarına ve sanal dünyada yaşamalarına olanak tanıyor. IMVU gibi bu odalarda neler olduğu ve kullanıcıların bu platformda nelerle karşılaştığı konusunda endişeler söz konusu. Meez, servis kurallarında, siteyi kullanmanız için 13 yaş üzerinde olmanız gerektiğini üzerinde duruyor ve 13-17 yaş arasındaki çocuklar ancak anne-babalarının ya da biz bakıcının gözetmenliğinde bu platformu kullanabiliyorlar.
Bu üç site örneğinde, sanal para gerçek para ile (kredi kartı ya da Paypal hesabıyla) satın alınabiliyor. Bu para yeri geldiğinde sanal şeyler satın almak için kullanılabiliyor. Gençlerin bir yetişkinin rızası ve asistanlığı olmadan ne tür satın alımlar yaptığını bilmek zor, fakat eğer sanal para kullanmıyorlarsa sitenin bu konudaki deneyimleri limitli kalıyor gibi görünüyor.
O halde ne yapabilirsiniz?
Ebeveynler ve öğretmenler, bu siteleri öğrenmeye başlayın ve çocuklarınızla düzenli olarak kullandıkları ya da tercih ettikleri siteler hakkında konuşun. Sözünü ettiğimiz üç site üye olacak çocukların 13 yaşından büyük olmasını şart koşsa da bu daha küçük çocukların siteleri kullanmayacağı anlamına gelmiyor. Dolayısıyla eğer çocuğunuz 13 yaşın altındaysa güvenlik yazılımızda yer alan ebeveyn kontrol özelliklerini kullanın ( Trend Micro’nun kişisel bilgisayarlar için uygun olan Titanium’un yanı sıra Android, Symbian ya da Windows işletim sistemli telefonlar ya da Sony Playstation için mobil güvenlik çözümünde olduğu gibi). Web sitelerini yaşa (13 altı) ya da kategoriye (sosyal ağlar ya da anında mesajlaşma) göre engelleyebilirsiniz. Ya da belirli web siteleri yönettiğiniz bir listeye ekleyebilirsiniz.
Eğer çocuğunuzun bu siteleri sorumluluğunu bilerek kullanacağını düşünüyorsanız, bu platformların güvenli ve bilinçli şekilde kullanımı üzerine onlarla konuşun (ya da onlara hatırlatın). Daha fazla öneri için; Safety Tips for Social Networking.
İnternetin güzelliği, bu ortamda çocuklarınızın ziyaret edebileceği sınırsız sayıda platform olması. Bu ortamda herkesi bilmek ise olanaksız. Bu durumda çocuklarınız internetteyken nereye gittiklerini ve ne yaptıklarını takip etmek için iletişim hatlarını açık tutmanız en uygun yöntem olacaktır.
Orjinal makale: Where Will Kids Go Online Next?