Siber suçluların bilgisayarınıza girip fotoğraflarınıza bakmak gibi niyetleri olmadığını, işin bundan daha büyük olduğunu hep söylüyoruz. Asıl amaç, bilgisayarlarınızı ele geçirip, onları belli ücretler karşılığında satmak.
Böylece normalde bilgisayar konusunda yetenekleri sınırlı kişiler bile, satın aldıkları bu bilgisayarları, istedikleri hedefe DDOS gibi saldırılar düzenlemek için kullanabiliyor.
İçine sızılan bu bilgisayarlara zombi bilgisayar deniyor. Siz hiçbir şeyden habersiz internette gezinirken, internet hattınız o esnada bir yerlere saldırılmak için kullanılıyor olabilir. Peki ama bu ticaret nasıl oluyor da takip edilemiyor? Kredi kartı bilgileri ile herkes anında yakalanabilirken, bu ticaret nasıl dönüyor?
Cevabı sanal parada saklı. Liberty Reserve, Perfect Money, BitCoin ve Web Money gibi sistemler sayesinde, gerçek para sanal hale getiriliyor. Özellikleri ise, kredi kartınızı alışverişlerinizde ya hiç ya da doğrudan kullandırtmamaları. Dolayısıyla karşı tarafa ya da alışveriş yapılan siteye, kişinin gerçek bilgileri gitmiyor. Ülkemizde de yeni yeni bu hizmetleri görmeye başlıyoruz. Kontür alır gibi sanal para alabiliyorsunuz ve bu paranın geçtiği yerlerde alışveriş yapabiliyorsunuz. İzlerinizi saklamak için güzel bir yol. Kredi kartınız da çalınma riskine girmiyor.
Bu sistemlerden biri, Liberty Reserve, para aklama suçundan kapatıldı ve siber suçlular kendilerine yeni alternatifler aramaya başladı. Yukarıda saydığımız diğer hizmetler şu an en popüler olanları. Ülkelere göre de hizmetler değişiklik gösteriyor. Rusya’da suçlulara ‘yandex money’ ile de ödeme yapabiliyorsunuz.
Sorun şu ki, aslında çoğu gayet yasal olan bu hizmetlerin suça bulaştırılmaya başlaması, sanal para firmalarının başını yakmaya başlayabilir. Ancak siber suçla mücadele için sert önlemlerin alınması da kaçınılmaz bir gereklilik.