Evde, okulda internet güvenliği 2. Bölüm

Lynette T. Owens

Geçtiğimiz Temmuz atında bölgesel bir okulun BT yöneticisiyle buluşmak üzere lisenin koridorlarında yürüdüm. Bina birçok devlet okulunda olduğu gibi yapısal olarak yorgun, çocukların işaret ve izleriyle doluydu. Caddenin diğer tarafından kim baksa çocuklarımızın günde 7-8 saatini geçirdiği, yılda dokuz ay barındıkları bu binadan rahatsız olurdu.

Okulun BT yöneticisiyle okulun teknolojik altyapısını konuştuğum sırada da aynı etkinin oluşmasını bekliyordum. Okulda bulunan eski, yeni sistemler ve çeşitli markaların yazılımları gibi ne varsa hemen her şeyin ne zaman para olursa o zaman alındığı için karmaşık bir yapıda olacağını düşünüyordum. Ayrıca okulda az da olsa güvenlik yazılımı bulunacağını umuyordum.

Aslında bir okula giderek güvenlik teknolojilerini araştırmaya beni geçtiğimiz Haziran ayında okuduğum Washington Post da yer alan bir makale teşvik etti. Makalede mevcut güvenlik teknolojilerinin çocukların uygunsuz sitelere girmesini engellemede aciz kaldığı, yolunu bulan öğrencilerin istedikleri siteye girebildiği yazıyordu.

Öngörülerim kısmen de olsa doğru çıktı. Yönetici 4 yıldır görevdeydi ve bir dizi değişikliğe gitmişti. Medya laboratuarları öğrenciler için bir araya getirilirken öğretmenlere yeni dizüstü bilgisayarlar alınmıştı. Bunun yanında okulun kablo sistemleri yenilenmiş ve tüm altyapılarının bağlandığı BT odasının havalandırma sistemi yenilenmişti.

Bu bilgileri aldıktan sonra çocukların uygunsuz içeriklere erişimiyle ilgili konuştuk. BT yöneticisi pek endişeli görünmemesinin yanında bu konuda herhangi bir sorun yaşamadıklarını belirtti. Bunu duymak güzeldi.

Buna rağmen BT yöneticisi öğretmenler ve çocukların internet kullanımı ve güvenliği konusunda eğitim almalarına ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ona göre sadece teknoloji problemleri çözmek için yeterli değildi. Ayrıca önemle her ebeveynin de bu konuda eğitimli olması ve çocuklarını internet kullanımı konusunda eğitmesi gerektiğini aktardı.

Eğer çocuklarımız okulda internete girecekse,  evlerinde olduğu gibi belli kuralları uygulamak durumunda. Ama okulda onları denetleyemezsiniz. Okuldayken çocuklarınızın internette güvenli olmasıyla ilgilenen bir ebeveynseniz, sizler için çocuğunuzun okulunda çabucak uygulayabileceğiniz 5 tavsiyemiz var:

1- Okul yönetimiyle temas kurun. Çocuklar, öğretmenler ve okulun internet erişimini güvende tutabilmek için uyguladıkları politikaları sorun. Birçok okulun teknoloji kullanımıyla ilgili yönergeleri bulunuyor. Öğretmenler ve çocukların kaçı bu yönergelerle ilgili eğitildi? Uygulanan politikalar ve prosedürlerin ebeveynlerin iletişimine açık olduğundan emin olun.

2- Kurallar çiğnendiğinde hangi disiplin kurallarının uygulandığını öğrenin. Eğer öğretmen sınıfta sorgulanabilir internet içeriği gördüğü zaman ne olur? Eğer bir çocuk okul bilgisayarından uygunsuz bir içeriğe ulaşırsa çocuğun okul kayıtlarına nasıl yansır? Eğer çocuğunuza internet üzerinden bir grup öğrenci tarafından zorbalık yapılırsa ne olur? Nasıl başa çıkılır?

3- Çocuğunuzun kişisel bilgilerinin nasıl güvende tutulduğunu öğrenin. Birçok okul çocuğunuzun bilgilerini internet üzerinden sizin erişebileceğiniz şekilde barındırır ve yayınlar. Bu durum, faydalı olsa da çok güçlü bir altyapı ile gizlilik ve güvenlik kurallarına ihtiyaç duyar. Önceki nesillerin aksine günümüz çocukları, ebeveynlerinin farkında olması gereken çokça kişisel bilgiyi dijital ortamlarda saklıyor.

4- Diğer velilerle konuşun. Bu konuyu bir sonraki veli toplantısında gündeme getirin. Diğer ebeveynlerin de mümkün olduğunca bu konuda eğitimli ve ilgili olduğundan emin olun.

5- Düzenli olarak bilgilendirilmeyi isteyin. Teknolojiler değişiyor, yeni uygulamalar ve kullanımlar zaman içinde değişiyor. Ayrıca eğitim kalitesini artırdıkları her süreçte kullanılmaları gerekiyor. Okul, yeni teknolojileri çocuklarınızın güvenliği başlığı altında nasıl kullanıyor? Bu konuyu en azından yılda bir kez olsun okul yönetimi ve veli organizasyonlarıyla okul içinde konuşun.

Benim görüştüğüm okullar internet güvenliği konusunda endişeli ebeveynlerle görüşmeye oldukça açık görünüyor. Ve bu süreç içinde okullar çocuklarımızın güvenliği konusunda inanılmaz bir sorumluluk altına girmişken ebeveynler de bu konuda aktif olarak her zaman çocukların güvenlik sürecinde yer almalıdır. Evlerindeyken çocuklarınızı internet üzerinde güvende tutabilmek için her ihtimali düşünerek hareket etmiş olabilirsiniz ama vakitlerinin çoğunu evlerinin dışında geçirdiklerini unutmamak gerekiyor.

Orjinal makale: Internet Safety at home, at school – Part 2

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.