‘Instagram’da bedava takipçi kazanın!’ Bedava virüs desek?

Popüler fotoğraf paylaşım platformu Instagram,  Facebook ve Twitter’dan sonra, anket sahtekarlarının yeni hedefi oldu. Bu örnekte, sahtekarlar sizi zararlı Android yazılımı yüklemeye de yönlendiriyor.

Aşağıda beni takibe almak isteyen iki hesap buldum. Eğer, hesap ayarınızı özele getirirseniz, bu zaten olağan bir durum. Bu hesapları incelediğimde, tuhaf bir şey olduğunu fark ettim.

instagram-surveyscam-1

Şüphelerimi doğrulamak için bu hesapları kontrol ettim. Hepsinde ‘bedava takipçi kazanın’ fotoğrafı duruyordu.

instagram-surveyscam-2

Diğer tuhaf şey ise, bu hesapların tekrarlanan isimlere sahip olması. Örneğin, Tawna Tawna ya da Concetta Concetta.

instagram-survey-scam-3

Daha sonra kliklenebilir ‘bedava takipçi kazanın’ fotoğrafını kontrol ettim. Fotoğrafa tıklanınca bu takipçileri bize verecek olan uygulamaya yönlendirildim. Bu uygulama Trend Micro’nun ANDROIDOS_GCMBOT.A olarak tanımladığı zararlı yazılımı içeriyor. Uygulama, SMS gönderebiliyor ve tehlikeli sayfa açabiliyor.

instagram-survey-scam-4

Bu uygulamayı yükleseniz de yüklemeseniz de, sonuçta bu sahte sayfalara yönleniyorsunuz. Instagram’a PC’den de girebildiğimiz için orada da denedik ama neyseki orada çalışmadı.

Bu sahte anketleri hazırlayanlar, reklam servislerinden para kazanıyor. Zaten bu sitelere yönlendiriliyorsunuz. Ya da siber suçlular sizden aldıkları bilgileri başkalarına satıyor.

Facebook, Pinterest, Tumblr ve şimdi de Instagram. Bu sahtekarlığın arkasındaki insanlar, bulabildikleri her sosyal platforma girip, size sözde bedava bir şeyler vermeye çalışıyor. Örneğin bunlardan biri Google Glass yarışması düzenlemişti. Bunlardan korunmak için, sosyal ağlarda gördüğünüz her şeyi iki kere kontrol etmeniz gerekiyor. Arkadaşlarınızdan gelse bile. Dikkat, en önemli savunma aracınız.

Trend Micro sizi bu yazıda geçen tehditlerden koruyor.

 

 

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.