Android’teki mobil reklamlar zararlı sitelere yönleniyor

Uyguluma geliştiriciler para kazanabilmek için uygulamalarında reklamlara yer verirler. Bu reklamlar ilginç ve çekici başlıklar kullanarak, tıklama toplamaya çalışırlar. Tipik olarak bu uygulamalar tıklandığı zaman, sizi ya bir siteye gönderirler ya da uygulama indirtirler. Ancak siber suçlular bu yolu da kendi çıkarlarına kullanmanın yollarını buluyor.

Bunun son örneği olarak, birçok Android uygulamasında bulunan bir reklamdan yönlendirme alan zararlı bir web sitesi tespit ettik. Üstelik bu zararlı reklama yer veren uygulamaların bir kısmı Play Store’da bulunuyor. Geri kalanı da tahmin edeceğiniz üzere resmi olmayan mağazalardan indiriliyor.

Bu reklamların içeriği genelde iPhone 5 ve Samsung Galaxy Note 2 gibi popüler ürünlerde uygulanan sözde fiyat indirimleri. Bu indirimler o kadar abartılı ki, kullanıcıların dikkatini çekiyor. Eğer tıklarsanız, bu telefonların satıldığı bir sayfaya yönlendiriliyorsunuz.

Airpush_add1

Samsung Galaxy Note 2 ilanı

Airpush_ad2

iPhone 5 İlanı

Ancak gerçekte burada amaç sizi kandırıp paranızı almak. Satın aldığınız telefon, asla elinize ulaşmıyor.

airpush_ad3

Samsung Galaxy Note 2 reklamı

airpush_ad4

iPhone 5 ilanı

Bu reklamlar 90.000 uygulamayı kapsadığı söylenen bir reklam ağından geliyor. Sahtekarlık şimdilik sadece Çin ile sınırlı olsa da, farklı ülkelerde de dolandırıcıların bu taktiği benimseyeceklerini söylemek yanlış olmaz.

Geçtiğimiz ay, Google’ın reklam bloklama sistemlerini banladığı haberini yapmıştık. Bu durum kullanıcıları her türlü sahtekar reklama karşı korumasız bıraktı. Reklam verenlerin çok daha sıkı denetlenmesi şart.

Trend Micro olarak, bu yazıda bahsi geçen sitelere erişimi engelleyerek, kullanıcılarımızı koruyoruz. Ayrıca tüm Android kullanıcılarına, reklamlara tıklarken dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz. Yoksa sahtekarların eline düşebilirsiniz. Ne olduğu belli olmayan URL ve phishing sitelerine karşı hepimiz uyanık olmak zorundayız.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.