Çevrimiçi sağlınıza dikkat edin!

Ailemiz ve tüm sevdiklerimizle uzun güzel bir ömür için sağlığımıza, özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Peki, dijital yaşamda sağlığımıza dikkat ediyor muyuz? Günlük hayatımızın hatırı sayılır bir bölümü siber dünyada geçerken, bu soruya hayır deme şansımız olduğunu düşünmüyoruz.

İşte bu nedenle, sizlere dijital yaşamda sağlığınızı kontrol altında tutmak için üç önerimiz, daha doğrusu hatırlatıcımız var:

  • Sağduyunuzu kullanın. “Eğer gerçek olamayacak kadar iyiyse, muhtemelen gerçek değildir”(If it’s too good to be true, it probably is) atasözü hem gerçek dünyada hem de internette geçerlidir. Sağduyu kullanmak online yaşamda kendinizi korumanın ilk adımıdır. Web dünyasında sayısız hileyle sizin ya da paranızın peşinde olan pek çok insan var.
  • İşe yaramaz (junk) e-postalardan uzak duracağınız bir çevrimiçi diyet uygulayın. Normal yaşantınızda yediğiniz sizi nasıl etkiliyorsa, webde de hangi sitelere girdiğiniz aynı şekilde sizi etkiliyor. İnternet de kendine göre ‘sağlıklı olmayan yiyecekler’ bulunuyor. Bunlar tabii ki şüpheli ve riskli siteler. Örnek vermek gerekirse; kumar, porno ve yasal olmayan dosya paylaşımı siteleri… Bu tip siteler kullanıcılar için uygun olmadıkları gibi çoğunlukla zararlı yazılım kaynağı haline geliyorlar. Somut bir örnekler; tek bir olayda 137 binden fazla sistem sadece bir ayda kullanıcıları zararlı yazılım barındıran bir yetişkin sitesini ziyaret ettiği için enfekte oldu. Bu durumun ciddiyetini gösteriyor.
  • Online kişiliğinizi sevin. Sosyal ağların sağladığı her şeyi fazlasıyla paylaşma ortamına dikkat etmek gerekiyor. Paylaşımlarınızda dikkatli olmazsanız bu ortamda paylaştığınız iletiler ya da online yaptıklarınız size karşı kullanılabilir. Örneğin, online platformda evde yalnız olduğunuzu paylaşırsanız ve reşit değilseniz, hırsızların ve diğer kötü niyetli insanların dikkatini çekebilirsiniz. Bu örnekler çoğaltılabilir. Aynı zamanda online ortamda kişisel bilgilerinizi ve iletilerinizi paylaşırken dikkatli ve özenli olun. Kullanıcılar online ortamda bir şeyler paylaşırken her zaman kendilerine; bu paylaştıkları bilginin tehdide neden olup olmayacağını ve kendi itibarlarına etkisinin ne olabileceğini sormalılar.

Verilerinizi, itibarınızı ve cihazlarınızı korumak üzere yapılan diğer çalışmaların yanı sıra bu basit üç madde de sizi siber suçluların kötü adımlarından kesinlikle koruyacaktır. İpuçlarıyla ilgili daha fazla bilgi için görselimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.