Popülerlik tehlikeli olabilir!

Trend Micro Türkiye Genel Müdürü Yakup Börekçioğlu, sahte Temple Run ile karşılaşmasını  kaleme aldı.

Son üç gündür oğluma karşı defalarca hezimete uğradığım Temple Run

2 ile ilgili biraz araştırma yaptığımda, oyunun sadece 4 gün önce yeni versiyonunun yayınlanmış olduğunu ve  20 Milyon kişi tarafından Apple App Store’dan indirildiğini öğrendim. Sayı inanılmaz ve oyun kesinlikle zor, bence!

Bu kadar popülerliğin Android dünyasında yansıması ise oldukça ilginç, çünkü planlanan tarih olarak Ocak 24 hedeflenmesine rağmen, belirli siteler bu durumu kullanarak 2 farklı Android versiyonu yayınladılar.

Bizim uzmanlar tarafından bu iki uygulama incelendiğinde kaydedeğer kötü niyetli bir aksiyon görülmedi. Fakat her sahte uygulamada olduğu gibi bu iki versiyon da kullanıcıya reklam uygulamaları öneriyor ki, bunlar oldukça rağbet gören duvar kağıdı ve puzzle uygulamaları.

Başka bir ayrıntı ise, geçen ‘Davetsiz misafiriniz olabilir’ yazımda da belirttiğim uygulamanın içerdiği küçük not: ‘This app will add a few search access points on your device’ Çok zararsız değil mi?

Bu arada biraz daha incelendiğimde, daha önceki sahte versiyonun Google tarafından yayınlandıktan sonra direkt silindiğini öğrendim. Bu nedenle insan orjinal versiyon çıkana kadar ve hatta yayınlandıktan sonra bile neler olabilir diye düşünmekten kendini alamıyor.

Bu popüler uygulamaların başına gelmiş ne ilk ne de son olay olacaktır. Daha öncesinde Instragram, Angry Birds’lerin sahte versiyonları yayınlanmıştı. Bu nedenle, 2013 yılı tehdit öngörülerinde hedef olarak Android ve veri merkezi uygulamalarının öncelikli olduğu belirtiliyor .

Konu ile ilgilii bilgilendirmeye çeşitli toplantılar, yazılar ve basın açıklamaları ile devam edeceğim. Çünkü 2013’de 1 Milyon bu tarz programın Android pazarında olacağını tahmin ediyorum. Kullandığımız cihazlara ek olarak, operasyonun merkezi olan veri merkezlerindeki kötü niyetli programlar da sorunun bir diğer kaynağı. Sizde yok mudur, emin misiniz? Çünkü yine 2013 öngörüleri bu programların artık sadece belirli koşullar
gerçekleştiğinde aktif hale geçecek şekilde yazıldığını söylüyor. Arzu eden okurlarımla bu raporları paylaşabilirim.

Unutmayın ne kadar popüler iseniz birilerinin  o kadar ilgisini çekiyorsunuz. Önlem için ise tehdidi doğru anlamak lazım.

Not: Bu arada Temple Run 2’de oğlum ufak parmakları yüzünden beni yeniyor.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.