Whitney Houston’ın hazin ölümü dolandırıcılara yeni fırsatlar yarattı

Müzik dünyasının önemli seslerinden Whitney Houston’un bir otelde ölü bulunması siber suçlular ve dolandırıcılar için önemli bir fırsat oldu. Trend Micro Türkiye, siber suçluların daha önce benzer olaylarda yaptıkları gibi Whitney Houston’ın ölümünü de çıkar sağlamak amacıyla kullanmalarının beklendiğini açıklayarak internet kullanıcılarını uyardı.

Geçmişte Whitney Houston gibi ünlü kişilerin ölümü siber suçlular tarafından dolandırıcılık ve kullanıcı bilgisayarlarının kontrolünü ele geçirmek için sıkça kullanılmıştı. Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Güvenlik Uzmanı İnanç Ilgın, internet kullanıcılarının özellikle Facebook’da Whitney Houston’ın son anları gibi başlıklı girişlere tıklamamaları konusunda uyardı.

Bu tip dolandırıcılık çalışmalarında videonun bulunduğu iddia edilen bağlantıda güvenlik kamerasından alınmış görüntüler olduğu belirtiliyor ancak herhangi bir güvenlik kamerası kaydı bulunmadığını belirten Ilgın: “Daha önce bu tip uygulamalarla pek çok kez karşılaştık. Facebook’un dışına gönderilen kullanıcıların karşısına sahte bir Facebook oynatıcısı çıkıyor, ardından bir anket sunuluyor ve cep telefonu numarası isteniyor” diye uyardı.

Bu tip sahteciliklerin bazı farklı versiyonları ise kullanıcıyı başka bir siteye yönlendiriyor ve o siteden kullanıcının bilgisayarına zararlı yazılım yüklenmesini sağlıyor. Facebook dışında Twitter gibi mikroblog ve MSN gibi anlık iletişim programlarından gelen linklere de dikkat edilmesi konusunda da uyaran Ilgın: “Emin olmadığınız hiçbir linke ne bilgisayarınızdan ne de mobil cihazınızdan tıklamayın. Dolandırıcılar sadece kişisel bilgisayarlara değil mobil cihazlara da kolaylıkla zararlı yazılım yükleyebiliyorlar” dedi.

Son dönemde birçok sahte Facebook uygulaması kullanıcı bilgileri ile doğrudan para çalmak ve kullanıcı bilgisayarlarını ele geçirerek zombi bilgisayar haline getirecek zararlı yazılım yüklemek için gayret gösteriyor. Usame Bin Ladin’in öldürülmesi ve Facebook’un yeni görüntülü konuşma özelliği ile ortaya çıkan zararlı uygulamalar binlerce kullanıcı hesabına sızmayı başarmıştı.

Google aramalarına dikkat!

Siber saldırganlar sadece Facebook’u değil Google arama motorunu da kişisel bilgileri çalmak için kullanıyorlar. Google’da Whitney Houston gibi ünlü bir kişinin ölümü gibi konular arandığında üst sıralarda çıkan sonuçlar arasında siber suçluların özel oluşturdukları siteler de bulunabiliyor ve o sitenin linkine tıkladığınızda bilgisayarınıza, kontrolü saldırgana teslim eden zararlı bir yazılım yüklenebiliyor. Bu tip saldırılardan korunabilmek için bilgisayarınızda mutlaka bir güvenlik yazılımının bulunması gerekiyor.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.