Çocuk kimlik hırsızlığı ile ilgili yapabilecekleriniz

Lynette T. Owens

Çocuk kimlik hırsızlığı son dönemde hızlı bir yükseliş içinde.

Kimlik Hırsızlığı Kaynak Merkezi’ne (KHKM) göre, çocukların kimlik bilgileri genelde finansal kazanç ya da bir sabıkanın temizlenmesi için kullanılıyor. Bunu ilk olarak duyduğumda, kulaklarıma inanamamıştım. Kim 5 yaşındaki bir çocuktan para çalmaya yeltenir ki?

2009 Temmuz’undan bu yanan KHKM’nin rakamlarına göre, sadece ABD’de 4000 civarında kimlik hırsızlığı vakasıyla karşılaşılmış. Bu rakamın yüzde 10’u çocuk kimliklerinden oluşuyor. Bu rakamlar az gibi görünse de dünya çapında belki de milyonlarca kimlik hırsızlığı vakası görüldüğünü hatırlatmakta fayda var.

Hem de hiç olmasına ihtimal vermediğiniz bir suç için bir ebeveyn olarak beni oldukça endişeye sevk etti.

Genelde çocuk kimlik hırsızlığı bilgileri çalınan çocukla bir şekilde bağlantısı bulunan biri tarafından gerçekleştiriliyor. Ya ebeveynlerden biri, teyze/amca, kuzen ya da bir aile dostu tanıdık çıkıyor. Ancak son yapılan araştırmalar gösteriyor ki artık internet dışında bağlantısı bulunmayan suçlular da kimlik hırsızlığı yapabiliyor.

ABD’de eğer bir sosyal güvenlik numarası edindiyseniz kredi çekmekten, iş başvurusu yapmaya kadar birçok konuda hak sahibi olursunuz. Genelde de yeni doğan bebeklerin sosyal güvenlik numaraları kendilerine birkaç gün içinde verilir. Bu numara bir kağıda basılarak ailenin yaşadığı yere postalanır.

Ancak bazılarının sosyal güvenlik numaranıza ulaşabilmesi için bu kağıdı çalması gerekmiyor. KHKM’nın kurucu ortaklarından Lynda Foley’a göre, sizin sadece doğum yeriniz ve tarihini bilmeleri sosyal güvenlik numaranızı öğrenmeleri için yeterli oluyor.

Kimliği çalındığının farkında olmayan çocuklar genelde bu acı tabloyla ancak yetişkin olmaya yaklaştıkları sırada yaptırmaya çalıştıkları bankacılık işlemleri sırasında fark edebiliyor. Ancak tabii olarak iş işten geçmiş oluyor.

Peki, bir ebeveyn, öğretmen ya da sorumlu bir kişi bu konuda ne yapabilir? Hem çocukların hem de yetişkinlerin çocuk kimlik hırsızlığı konusunda yapabileceği birçok şey bulunuyor:

1-      Paylaşmadan önce düşün. Çocuklar, yabancılarla dahi ne kadar bilgi paylaşması gerektiğini bilemeyeceği için yönlendirilmelidir. Ayrıca kimlik hırsızlığına karşı bilgilendirilmeli ve kimlik hırsızlığı neticesinde ne gibi sorunlarla karşılaşabileceği anlatılmalıdır. Peki ya biz yetişkinler çocuklarımız, kuzenlerimiz ya da komşularımızla ilgili internette neler paylaşıyoruz? Kardeşinizin bebeği olduğunda sosyal ağlarda bu haberi vermeden önce kimlik hırsızlığına kurban gidebileceğini aklınızdan çıkarmayın. (Hatırlayın: Sadece doğum tarihi ve yeri yeterli olabilir)

2-      Çocuklarınızın isimlerini kullanmayın. Mümkün olduğunca yetişkinler çocuklarının gerçek isimleri yerine takma isimler kullanmasını teşvik etmeli. Oyun oynanan sitelere girerken ya da sosyal ağlarda bir profil hazırlarken çocukların kendi isimlerini kullanmamaları gerekiyor.

3-      Gizlilik ayarlarını kullanın. Sosyal ağ fanatikleri için söylüyorum: Neler yaptığınızı ya da paylaştığınızı sadece güvendiğiniz insanların gördüğünden emin olun.

4-      An be an güncellenen güvenlik yazılımları kullanın. Kimlik hırsızlığı çevrimiçi olduğu kadar çevrimdışı ağlarda da gerçekleşebiliyor. Her zaman bilgisayarınız ya da akıllı telefonunuzda bilgi çalan zararlı yazılımları engellemek için iyi bir güvenlik yazılımı barındırın. Kişisel bilgilerinizin yer aldığı tüm cihazlarda güvenlik yazılımı kullanın.

5-      Parçalayın ve kilitleyin. KHKM’nin önerisine göre, çocuklarınız ve sizinle ilgili kişisel bilgileri barındıran tüm belgelerinizi küçük parçalara ayırın ve mümkün oluyorsa posta kutunuzda saklayın.

Eğer kimlik hırsızlığı ile karşılaşırsanız bununla ilgili kurumlara başvurmaktan çekinmeyin.

Orjinal makale: What you can do about Child Identity Theft

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.