Reklamcılar 1, tüketiciler 0

Google geçtiğimiz günlerde Google Play Store’dan tüm reklam savar yazılımları kaldıracağını açıkladı. Sonrasında yazılımların üreticileri de bu bilgiyi onayladı. Sebebi de Android geliştiricilerinin tamamının uymak zorunda olduğu geliştirici dağıtım sözleşmesinin ihlal edilmesiymiş.

İdeal bir dünyada, Google’ın bu adımını olumlu karşılayabilirdik. Tam ifade şöyle:

4.4 Yasaklanan İşlemler. Android kullanıcıları, Google veya tüm mobil ağ operatörleri dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere herhangi bir üçüncü tarafın cihazlarına, sunucularına, ağlarına veya diğer mülkiyetlerine ya da hizmetlerine yetkisiz şekilde erişen, zarar veren, bunları etkileyen veya bozan Ürünler geliştirme ya da dağıtma işlemleri de dahil olmak üzere Market’te herhangi bir etkinlik yapmayacağınızı kabul etmektesiniz.

 

Bu şekilde bakarsak, söz konusu uygulamalar, anlaşmaya aykırı. Google bu uygulamalara son vermekte haklı. Sorun şu ki, ideal bir dünyada yaşamıyoruz. Uygulama ve sitelerin agresif reklam reklam uygulamaları kullanıcıların sinirini bozdu ve bu sorunu yarattı. Bu reklamlardan bazıları kullanıcıları sinsice bazı servislere abone etmeye çalıştı. Birçok kullanıcı reklam ağlarının kendilerini takip ediş şekillerinden rahatsız ve ne zaman internete girseler reklam görmekten bıktılar. Uzun lafın kısası, kullanıcılar reklam ağlarına güvenmiyorlar ve kendilerini korumak için önlem alıyorlar.

Google bu adımı açık bir şekilde reklam verenleri ve geliştiricileri korumak için attı. Özellikle de Android uygulamaları geliştirenleri. İş açısından bakarsak, bu karar doğru bir karar diyebiliriz. Ancak maalesef ahlak yoksunu geliştirici ve reklam verenlerin sayısı da az değil. Kullanıcılar da doğal olarak kendilerini bunlardan korumak istiyor.

Potansiyel Android müşterileri bundan böyle bilmeli ki kendilerini ahlaksız geliştirici ve reklam verenlerden koruyacak araçlar artık yok. Kullanıcıların seçim yaparken bunu da akıllarında bulundurmaları gerekli. Özellikle de Google kimden yana olduğunu bu kadar net ortaya koymuşken.

Reklamcılar 1, tüketiciler 0” hakkında bir yorum

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.